Zijn souveniers nog authentiek?

0bfc0ce99892772fc285e10ee3943d9a XL

Op alle vakantiebestemmingen is toerisme een belangrijk onderdeel van het bestaan van de lokale bevolking. Een commerciële noodzaak dus. Verre weg de meeste souvenirs zijn dan ook machinaal gemaakt in landen zoals China en India. Het is dus vaak niet handgemaakt in de regio. Dit wil niet zeggen dat je het niet moet kopen, maar weet wat je koopt en houdt daarin rekening met de prijs.

Handelen, afdingen, kopen of weglopen

Handelaren op markten en ook in winkels in de Arabische landen zullen je eerst een absurde prijs vragen voor een product. Het is niet ongewoon dat je slechts 25% tot 50% van de vraagprijs betaald. Dus altijd afdingen en anders gewoon weg lopen. Maar behandel een ieder met respect. Deze handelaren zijn in het dagelijks leven natuurlijk ook nog gewoon mens. En deze manier van zaken doen is in dergelijke landen nu eenmaal de gewoonte en dus normaal.

Toeristische gebieden in Azië en de Antillen trekken ook steeds meer lokale bevolking aan uit de omgeving. In het drukke Kuta op Bali is bijvoorbeeld de meeste handel al overgenomen door bevolking uit Java en andere Indonesische gebieden. Hier zal men de vraagprijs bepalen op waar je vandaan komt of in welk hotel je verblijft. Wat soms resulteert in prijzen welke gelijk zijn aan de Hollandse winkels. Weet wat je koopt en weet dat ook in deze vakantiegebieden het niet raar is om met ruim de helft af te dingen. Dit geldt ook voor diensten welke worden aangeboden op bijvoorbeeld het strand. Zoals massages of een tijdelijke tattoo (lichaam beschildering).

Imitatie merken kopen?

Let wel dat praktisch alles wat je op straat koopt niet origineel is. Het zijn goedkope imitaties. Nep en eigenlijk dus altijd te duur. Let ook op dat je imitatie merknaam producten niet mag importeren. Dit is zelfs strafbaar!

Zeg NEE tegen kinderarbeid

In sommige landen krijg je ook te maken met bedelaars. Dit zijn vooral kleine kinderen. Deze kinderen worden door hun ouders van school gehouden om op straat geld te verdienen. Ze verdienen dan ook meer dan hun ouders. Het algemeen advies is om deze kinderen niets te geven. Op deze manier moeten ze uiteindelijk wel gewoon weer naar school. Wil je lokale bevolking graag helpen, dan kan je bijvoorbeeld op straat dingen van hen kopen.

Helaas worden steeds meer souvenirs en ook goedkope kleding in massaal in China en India gefabriceerd door zwaar onderbetaalde vrouwen en kinderen. Deze vorm van kinderarbeid en "slavernij" komt helaas heel veel voor. En niet alleen het buitenland kent deze producten. Het is nog redelijk algeheel geaccepteerd als een normale vorm van handel in onze westerse economische en commerciële wereld. Wil je hier bewuster mee omgaan? Vraag jezelf dan af hoe het kan dat een t-shirt slechts 2 euro kost of een complete winterjas slechts 15 euro. We zullen hier geen namen van winkelketens noemen uiteraard. Bewustzijn begint bij jezelf!